feher-pecset

Annak érdekében, hogy csaknem két és fél évtizeddel a rendszerváltás után Magyarországon a korrupció ellen érdemben lehessen tenni, a Transparency International Magyarország, a K-Monitor Egyesület és az Atlatszo.hu oknyomozó portál korrupció elleni minimumprogramot dolgozott ki. A célunk az, hogy a 2014-es választáson induló pártok és képviselőjelöltek kötelezettséget vállaljanak a leginkább égető korrupció kockázatok kezelésére.

2014-ben továbbra sem rendezett a párt- és kampányfinanszírozás kérdése. A közbeszerzések átláthatóságának hiánya és a közbeszerzések rendszerszintű problémái komoly korrupciós kockázatot hordoznak magukban. A vagyonnyilatkozatok rendszere nem megfelelő a közhivatalt viselő és közpénzek sorsáról döntő személyek gazdagodásának vizsgálatára. A nemzeti vagyon kezelése és értékelése főszabály szerint átláthatatlanul zajlik, hasonlóan a jogszabály-előkészítéshez. Az igazságszolgáltatás és általában a jogállamiság egyre súlyosbodó problémákkal néz szembe, szűkülnek a közhatalom elszámoltathatóságát kikényszeríteni hivatott alapvető jogok.

E problémák jelentős része évtizedek óta gátolja az ország fejlődését, a közjavak torzításmentes eloszlását – mások pedig az elmúlt években keletkeztek. Az Európai Bizottság korrupcióellenes jelentése ugyanezen területek reformjára hívja fel a figyelmet. Mostani kezdeményezésünk célja az, hogy a döntéshozók aláírásukkal kötelezettséget vállaljanak az átláthatóbb állami működés megteremtésére. Ehhez kérjük nemcsak politikai szereplők támogatását – hanem mindenkiét, aki elkötelezett a korrupció elleni küzdelem iránt.

K-Monitor Közhasznú Egyesület

Transparency International Magyarország

Atlatszo.hu

Letöltés (PDF)

Tovább...

Párt- és kampányfinanszírozás

Vagyonnyilatkozatok és összeférhetetlenség

Nemzeti vagyon kezelése és értékesítése

Jogalkotás, törvényhozás

1181 személy és szervezet támogat minket

Ön is egyetért velünk?

Ha igen, jelezze nekünk egy aláírással!

Magánszemélyként
Cég-, vagy szervezetként

Kezdeményező szervezetek

Transparency International K-Monitor Átlátszó.hu

Támogatók

A kormánypártok jobban teljesítenek az adófizetők pénzének elkampányolásában

A Transparency International Magyarország (TI), a K-Monitor és az Átlátszó.hu összefogott azért, hogy kiderüljön, mennyit költenek a pártok a kampányaikra. Mai sajtótájékoztatójukon bemutatták a kepmutatas.hu oldalt, ahol folyamatosan nyomon lehet követni, hogy egy-egy párt mennyit fizet a kampányáért.  Az már most látszik, hogy a Fidesz-KDNP (a CÖF és a kormány segítségével) kétszeresen lépi túl a törvény által meghatározott egymilliárd forintos határt, és az is látszik, hogy ennek semmilyen következménye nem lesz. Bővebben.

Bankszámlákat zárol az EU – Magyarországon is üzletel Janukovics oligarchája

Rinat Ahmetov milliárdos, Viktor Janukovics volt ukrán elnök támogatója nemrég alapított vállalatot Bukarestben – derítették ki román és bolgár oknyomozó újságírók. A Metinvest azonban már évek óta jelen van Magyarországon, a céghálóban több magyar kötődésű szál is felfedezhető, tette hozzá az Átlátszó. A tényfeltárásnak most magas tétje van, hiszen az EU befagyasztja az ukrán korrupciós ügyletek haszonélvezőinek külföldi bankszámláit. Bővebben az Atlatszo.hu-n.

Keveset markolt, annyit is fogott

Magyarország 2012-ben csatlakozott az egy évvel korábban nyolc ország által alapított Nyílt Kormányzati Együttműködés (Open Government Partnership, OGP) elnevezésű nemzetközi kezdeményezéshez, amelynek célja a nyílt és átlátható kormányzás megteremtése és a társadalmi részvétel erősítése. Bővebben a K.Blog-on.

Társprojektek