Menü Bezárás

A projektről

Az átláthatóság, számonkérhetőség és a részvétel nem csak állami szinten fontos mércéje a jó és elszámoltatható kormányzásnak. Az önkormányzatok számos olyan ügyben hoznak döntést, amely az ott élők életét alapvetően befolyásolja, ráadásul adóforintokból gazdálkodnak, és a közös tulajdonunkat kezelik. Nem ördögtől való tehát, ha valaki szeretné megtudni, hogy mennyit fordított a község, amelyben lakik utcák felújítására, közvilágításra, rászorulók segítésére, vagy mennyiért sikerült eladni az üresen álló iskolát. Sőt az sem, ha arra is kíváncsi miért pont egy adott cég nyeri kátyúzásra a megbízást, miért nem kapott támogatást évzáró rendezvényére a helyi bélyeggyűjtő egyesület. Ez mind olyan információ, amelyről jogunk van tudni, mégis ritkán tudhatunk róla.

Szerintünk nem azért, mert senkit nem érdekel, hanem azért, mert hozzászoktunk, hogy ezekről nem értesülünk, körülményes tájékozódni, vagy az illetékesek elzárkóznak a dokumentumok közzétételétől. Minden a megszokott mederben folyik, az önkormányzat végzi a dolgát, a kormányhivatal szerint is rend van – a választóknak elég elszámolni a ciklus végén. Ez viszont nincs jól így! Úgy gondoljuk, hogy minden önkormányzatnak ingyenesen és közérthető módon közzé kell tennie a működésével kapcsolatos információkat. Ezért indítottuk el ezt a kezdeményezést, amelynek célja, hogy segítsen önkormányzatoknak átláthatóbbá, számonkérhetőbbé és az állampolgárok kezdeményezéseire nyitottá tegyék működésüket. Ennek érdekében szakmai anyagokat, jogszabályterveket és online eszközöket készítünk, valamint összekötjük és tanácsainkkal segítjük azokat, akik arra vállalkoznak, hogy elinduljanak ezen a rögös úton. Ezen a honlapon tájékozódhat az önkormányzati átláthatóság legfontosabb szempontjairól és kapcsolatba léphet velünk.

Az Ez a Minimum! története úgy kezdődött, hogy az Átlátszó, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország a 2014-es önkormányzati választásokon induló képviselő- és polgármesterjelölteket arra kérte, tegyenek vállalást, hogy megválasztásuk esetén, már munkájuk első száz napjában fellépnek önkormányzatuk átláthatóbbá tételéért.

A kezdeményezéshez 193 jelölt csatlakozott, közülük a választáson 43-an nyertek mandátumot. Köztük volt Zugló polgármestere, ahol először foglalták teljes körűen rendeletbe az antikorrupciós minimumprogramot. A minimumos képviselőknek a legtöbb helyen ugyanazokkal az aggályokkal és ellenérvekkel kellett megküzdeniük, a jegyzők több helyen hivatkoztak arra, hogy a kérdésben nem alkotható rendelet, hiszen azt magasabb szintű jogforrás szabályozza. Ezekre a felvetésekre az alábbi anyagban reagáltunk – a legtöbb esetben hiába. Több helyen a javaslat el sem jutott a testület elé, azt demagóg érvekkel már a bizottsági szakaszban lesöpörte az asztalról a többség. Máshol érdemi vita bontakozott ki a testületi ülésen, és számos helyen a javaslat bizonyos elemeiből rendelet lett. Emellett igyekeztük szorosabbra vonni a kapcsolatunkat a minimumos képviselőkkel, akiket jogi és gyakorlati tanácsokkal segítettünk, valamint workshopot is rendeztünk, ahol megoszthatták egymással tapasztalataikat.

Az öt évvel ezelőtti tapasztalatokból sokat tanultunk arról, hogy tartalommal kell megtölteni az átláthatóságot: ki kell találni azokat a formákat és műfajokat, amivel a száraz adatokból fenntartható, közérdekű információcsere sarjad ki a helyi hatalom és polgárai között. Az átláthatóság ráadásul serkenti a dokumentumok elektronikus kezelését, és hosszabb távon csökkenti a bürokráciát. Az önkormányzatok átláthatósága továbbra sem rózsás: bár egyre több és több település hagy fel a titkolózással, a vagyonnyilatozatok, de különösen az önkormányzati cégek vonatkozásában még mindig sok a tennivaló. Önkormányzatokkal, helyi civilekkel találkozva, az ő eseteiket, tapasztalataikat meghallgatva adtuk közre 2019-ben átláthatósági minumumprogramunkat, és kérjük a választáson induló jelölteket, hogy köteleződjenek el az átlátható, elszámoltatható önkormányzati működés mellett! A választáson mandátumot nyert Ez a Minimum!-os jelöltek munkáját a választások után nyomon követjük és kapacitásaink szerint szakmai segítséggel látjuk el. Ha egyetértünk a célokban, csatlakozz!

 TOVÁBB A JAVASOLT MINTASZABÁLYZATRA!

 TOVÁBB AZ AUDIT SZEMPONTRENDSZERRE!